Modetrender under hösten och vintern 2017

I skrivandets stund är vi mitt uppe i hösten 2017. Hösten som framför allt kantas av vackra färger och snygga plagg som varje människa längtar efter att få köpa så fort sommartemperaturen börjar krypa nedåt. Modet har alltid varit särskilt stort på hösten. Då sker de stora modeveckorna runt om i världen, det börjar bli kallare vilket leder till mer kläder men det är fortfarande varmt nog att inte täcka sig i jackor och stora bylsiga kappor. I Sverige tar vi vara på alla årstider och vi har tur som har dessa skiftade säsonger. Det gör att alla tider får sitt eget mode. Just nu är det nog få som har undgått att vi är mitt uppe i att damma av 80-talet. Detta gäller inte bara inom modet utan även inom film eller inredning.

80’s is back

Vem trodde att axelvaddarna och puffärmarna skulle göra comeback? Förmodligen ingen. Det började långsamt med rött och rosa i kombination samt de höga mammajeansen och övergick snabbt till stentvättade jeans och glitter på axlarna. Ja, 80-talet har kommit tillbaka och nu är det fokus både på axlar och dubbelknäppta kavajer i klara färger. En av de stora trenderna är glencheck-rutigt och skotskrutigt. Även den lilla vichy-rutan är på intåg och man förvränger gärna skjortorna med stora ärmar eller breda ärmslut, tillsammans med knytningen i halsen. Kostymer och kavajer är nyckelplagg och då ska den vara dubbel-bröstad med breda axlar, gärna i en androgyn stil. Under den bör du ha en elegant knytblus för att vara ordentligt inne. Om du inte redan har en kostym hemma så är det verkligen tillfälle att investera i en nu. Ett annat nyckelplagg i höst är den enorma dunjackan som blir en riktig trendsättare.

Andra trender

Förutom typiskt 80-tal och rutiga mönster, är broderier, blommigt och cowboy-inspirerat stort i höst. Den vilda västern-look som vi ser ända från visningarnas stora modeskapare till high street modet som innefattar Zara och Mango, spelar cowboyen en stor roll. Kan det vara så att man är särskilt inspirerad av 80-talets stora serier som Dallas och Dynastin? Förmodligen är så fallet, eftersom man även dammar av vissa av dessa följetonger och gör nya tv-serier i 80-tals-anda.

Färger

Rött, koboltblått eller glittrande silver är hur trendigt som helst och när det lackar mot jul är det paljetter i de allra klaraste färgkombinationerna som väntar oss. Denna skimrande effekt syns även av de många sammetsplaggen som förväntas komma under hela hösten och följa med oss ända in i vintertid. Sammet i alla färger, gärna i en hel kostym och bodys i sammet med ett par vida byxor är helt rätt i år. Den röda färgen kommer i många nyanser och kan gärna blandas upp med andra röda toner. Stora stickade plagg i en klarröd färg till en lång stickad kjol i en mörkare röd ton, ser vi både bland folk och på visningarna och visst ger det en höstig känsla.

Material

Sammet är superhett just nu. Det kan bäras både som manchester eller som vanlig sammet. Manchesterbyxan som gärna är en del av en hel manchesterkostym är både varm och trendig. Stora stickade tröjor och kjolar ser vi också mycket av i höst och helst ska det vara långa plagg, s.k. oversized. Tunna skira material varvade med tunga och varma tyger, gör hösten inte bara mer intressant utan även moderiktig.

Accessoarer och skor

När det gäller skor, är det stövlar som gäller. Höga stövlar, ända upp till höfterna i vissa fall. Bär dem med tighta jeans eller en lång tröja som får fungera som klänning, alternativt en lång snäv stickad klänning utanpå som går ner över stövelskaftet. Stövlarna ska vara i läder, mönstrade eller i sammet och ses i lika läckra färgkombinationer som övriga plagg.

En annan intressant accessoar just nu, är de långa örhängena. Om man ska vara riktigt modemedveten ska man bara ha på sig ett av dem. I många fall tillverkas nu endast ett hänge så att det andra örat får vara fritt eller ha en mindre variant. Detta var också typiskt 80-tal då man hade en stor hårtofs på ena sidan som gömde ena örat och smyckade det andra med ett mycket långt och färgglatt örhänge. Även turbanerna och diademen är på starkt intåg i höst och vinter.