Mattrender på Östermalm

Sedan en tid tillbaka har Stockholms stadsdelar helt enkelt börjat svämma över av nya krogar och restauranger. Folk har börjat gå ut mer och mer och numera är Stockholm den skandinaviska huvudstad där utelivet märks av mest. Inne i city finner du människor till långt in på småtimmarna som sitter och avnjuter en middag eller tar en drink på restauranger, krogar och barer. Har du inte bokat bord innan kan det ibland bli svårt att få en plats. Just i stadsdelen Östermalm finns ett helt sjok av nyöppnade krogar och små mysiga restauranger som blandar olika matkulturer. Särskilt lätt är det att hitta italienska restauranger men det finns även de som inspireras av eller lagar mat från andra kulturer tillgängliga i vart och vartannat hörn.

Kulturblandningar på svenskt vis

Det har kommit många nya människor till Sverige den senaste tiden. Både på grund av Sveriges inträde i EU men även genom att många människor har flytt hit på grund av olika anledningar. Detta har gjort att vi tagit emot många influenser från andra kulturer. Man märker av detta både genom att folk mer och mer börjar leva som man gör ute i Central-eller Sydeuropa men även genom att folks traditioner mixas upp. Bland de första sätten man kan ana detta är genom maten. Visst är riktig svensk husmanskost fortfarande populär men ofta går det att se svenska rätter förändras genom anknytningar till Asien eller södra delen av Europa. Italiensk mat har länge varit både populär och eftertraktad och det är vanligt att man både finner riktiga italienska restauranger i städerna, likväl som man hittar svenska influenser i det italienska köket.

Folk vill helt enkelt ha mer av det goda och uppskattar vanligtvis att inspireras av varandra. Idag kan man hitta libanesiska julbord, svenska tapas eller turkiska pizzor vart man än går. Och vill du avnjuta maten under sköna omständigheter i en mysig miljö så är Östermalm en av Stockholms bästa stadsdelar.

Matiga trender på Östermalm

Något man ibland ser just nu är gamla traditionella maträtter som gått i arv i generationer genom mödrar till döttrar eller fäder till söner, ofta uppdaterade med en modern touch. Matlagning i hemmet har fått större betydelse och nu vill man gärna äta ekologisk och välsmakande mat som man vet kommer från friska djur eller sunda åkrar. På Östermalm kan man se detta tydligt. Vart du än går, kan du upptäcka små genuina matställen med innovativa recept som är en mix från världens alla hörn.

Det betyder inte att det är jox. Maten har visserligen flera inspirationskällor men den är välsmakade och ny. Antingen det handlar om enkla smörgåsar eller wraps till bakverk eller efterrätter. Se bara på Tössebageriet som har alla världens olika semlor som du bara kan fantisera om i dina drömmar. Här flockas folk mellan jul och påsk för att testa den nya wrapsemlan, karamellsemlan, yoghurtsemlan eller resten av de olika bakverkskorsningarna som är en av de hetaste trenderna just nu.

Mat ska kunna lagas enkelt hemma och långkok börjar bli inne just nu trots all stress som människor upplever. Slit-och-släng vill man inte ha längre och detta märks även i maten. Så ta dig en spaningsrunda runt om på Östermalm en dag och känn in alla nya mattrender och smaker som poppar upp.

Italienska restauranger på Östermalm

Just det italienska köket är mycket omtyckt vart man än befinner sig i världen och det är dessutom mat som är förhållandevis enkel att tillaga. Här ska vi ge några tips på bra italienska restauranger på Östermalm.

  • En underbar italiensk restaurang är Villaggio på Skepparegatan. Den passar utmärkt om du vill ta dig en matbit lite senare på kvällen. Detta ser ut precis som en riktig liten trattoria och serverar utsökta italienska rätter och gott vin. Dock finns det inga pizzor.
  • Il Conte är en annan mycket eftertraktad italiensk restaurang i Östermalm. På Grevgatan 9 finner du denna lilla pärla som är lika färgglad i inredningen som maten själv. Här finns allt i matväg och är du sugen på en äkta italiensk pizza så finns det här. De serverar även brunch på söndagarna. De har även hemkörning som kan nås via numret 08-661 26 28.
  • Dell´Attore är känd för sina underbara pizzor. Om du vill ha en av Stockholms mest fantastiska pizzor och skölja ner den med en kall, skummande öl, ska du bege dig hit på Skepparegatan 60. Restaurangen är dessutom mycket barnvänlig.