God spansk mat i Stockholm

En av de många fördelarna med att idag bo eller åtminstone befinna sig i en huvudstad är den enorma tillgången till det internationella köket. För bara några årtionden sedan var det Stockholmska utbudet begränsat till pizza, kinamat och eventuellt någon fransk eller indisk krog men idag har den internationella maten verkligen kommit för att stanna.

Till de mest populära utländska mattraditionerna hör den spanska, inte minst då Spanien var ett av de första länderna som svenska charterturister började semestra i. Med det introducerades plötsligt tusentals svenskar till det spanska köket och med det den härliga tapas-traditionen. Idag finns det massor av möjligheter att äta tapas i Stockholm men innan vi går in på specifika ställen skall vi kort ta en titt på vad tapas egentligen är.

I många länder är det populärt att äta i gemenskap och då helst i form av att man ställer många smårätter på mitten av bordet och sedan delar på allt; detta ser man i den turkiska, arabiska och grekiska meze-traditionen liksom i många asiatiska och latinamerikanska länder. Det är inte bara trevligt och socialt utan gör smakupplevelsen till så mycket mer spännande än att sitta med en endaste huvudrätt!

Ordet tapas kommer från ett gammalt spansk-portugisiskt verb, tapar, som betyder att täcka. Från detta ord har vi på svenska ordet topp och att toppa. Det finns många förklaringar till ordets ursprungliga association till dessa smårätter men en populär sådan är att man från början använde ordet för att beskriva platta, tunna bitar av bröd eller skinka som man lade över sina dricksglas när man drack sherry på tavernor och värdshus, eller bodegas som de kallades. Med tiden kom ordet att betyda alla de smårätter som man åt på serveringar och då folk ofta inte kunde läsa brukade man ge dem små rätter för att smaka på så att de visste vad de skulle beställa.

En tapas är alltså en smårätt och det finns massor av underbara sådana att välja på: spanska kryddiga korvar och skinka, oliver, kackerlackor – det vill säga dadlar invirade i stekt bacon, småpotatisar med ett urval av goda dippsåser, körsbärstomater med ost och så vidare.

Vill man prova på goda tapas så finns det ett antal krogar i Stockholm där man specialiserat sig på just detta och här följer ett antal sådana.

Tapasstockholm

Detta är en av Stockholms tapas-veteraner och restaurangen slog upp sina portar redan år 1997. Idag finns den på flera håll i staden och man stoltserar med ett stort urval rätter, liksom härliga prova på menyer för dem som är lite nybörjare.

Var skall man början? Missa absolut inte de redan nämnda dadlarna med bacon, liksom quesadillas – en spansk version av kycklingwraps med gräddfil, marinerade kycklingbitar i stark sås, vitlöksfrästa tigerräkor eller goda bläckfiskringar som man doppar i aioli. Många av rätterna är baserade på olika typer av kött men om man är vegetarian är det absolut inga problem. Man kan äta sig extremt mätt på starka nachos, tomater med ost, halloumi och champinjoner som är späckade med vitlök.

Till allt detta erbjuder man också gott dryckjom att skölja ner det hela med. Man kan ta en traditionell öl som framförallt passar till de starkare rätterna, ett friskt vitt vin eller varför inte ett mustigare rött – direkt från de spanska vingårdarna. Man gör också god sangria, både med och utan alkohol, som man kan njuta av.

Har man fortfarande lite rum kvar i magen så finns det också många goda efterrätter att avrunda det hela med: glassar specialtillverkade som man gör i Katalonien, smaskig cheesecake och chokladmousse. Efter detta har man fått den ultimata allround-upplevelsen av tapas!

Detta är ett mycket populärt ställe så det är bra att boka bord i förväg; det går att göra både via telefon och på deras hemsida!

Aqui Tapas

För många tapas-älskare är detta den restaurang i Stockholm som kommer närmast känslan av att man verkligen befinner sig i Spanien. Här lägger man mycket möda på de spanska smårätterna och man har en hel del att välja på. Över lag är det också många som kommer hit för de goda vinerna och den trevliga atmosfären.

Vad man vill med denna restaurang, som ligger mitt i city, är att låta gästerna få njuta av alla de klassiska tapasrätterna fast med lite moderna influenser. Kockarna är riktigt erfarna och precis som man i dagens Spanien gärna experimenterar med sina rätter så gör man det även här.

Förutom alla de klassiska tapasrätterna så hittar man här också tapas som inte är lika vanliga i svenska tapas-restauranger, som panerade kronärtskockshjärtan, tigerräkor med yoghurt och kokos, getost med honung och olika smakliga grillspett. Man har också underbara desserter som pannacotta, tiramisu och hemgjord cheesecake.

Detta är absolut en restaurang man måste boka bord till och det är inte för inte som den rankats som den 29:e bästa bland Stockholms alla restauranger.

Alegria Tapas Bar

Den här restaurangen ligger vid Karlaplan och är alltså lätt att ta sig till med både buss och tunnelbana. Här har man satsat på glädje, vilket Alegria betyder, liksom men modern, stilren design och ekologi. Det har blivit en prioritet att använda så många ekologiska råvaror som möjligt och man är också mycket stolt över sin goda sangria.

Hit kan man komma både för att äta och dricka, det finns en snygg bar, och det är en perfekt krog att dricka ett gott vin eller en kall, spansk öl och dela på några smakrika tapas. Eftersom det finns så många rätter så har man en utmärkt avsmakningsmeny för två, med många av sina specialiteter men naturligtvis kan man också välja att beställa enskilda rätter själv.

Bland de populäraste tapasrätterna här är patatas bravas, potatisar med en rejält stark tomatsås, serranoskinka med sparris, rökt kött och spansk getost med karamellsås och bacon. Personalen här är mycket bra på att rekommendera bra kombinationer liksom vilka drycker som passar bäst till dem. Vill man ha något sött efteråt har man härlig egen sorbetglass liksom en hemmagjord cheesecake som inte är av denna världen.