De bästa italienska restaurangerna i Hammarby Sjöstad

Mat från Italien är smakrik och väldigt enkel att laga hemma själv. Några av våra typiska svenska rätter är faktiskt inspirerade från medelhavsområdet, till exempel spagetti och köttfärsås (så klart, alla känner till spagetti och bolognese) eller köttbullar som i Italien kallas frikadeller. Men att laga mat är inte något som alla uppskattar. Även de som gillar att laga mat kan tycka att det är skönt att bli ompysslad ibland och därför väljer att gå ut och äta. När man då väljer restaurang är det viktigt att alla komponenter tas i beaktande för att få så bra upplevelse som möjligt. Det bör alltså vara bra mat, till ett bra pris, med bra service i en trevlig miljö.

I Italien används ofta basilika, parmaskinka, pasta, pizza och soltorkade tomater. Beroende på vilket område av Italien man besöker kan matkulturen skilja stort. Till exempel från norra Italien kommer risotton och i söder använder man mindre mejeriprodukter och har olivolja som bas. Vad som gäller för hela Italiens matkultur är att den kännetecknas av enkelhet med betoning på färska råvaror och hög kvalitet.

Är du sugen på god mat vid ett dukat bord med levande ljus och röd och vitrutiga dukar? Då behöver du inte resa hela vägen till Italien. Här guidar vi dig till de bästa italienska restaurangerna. För mer läsning om fantastiska matupplevelser i Stockholm kan du kolla på guide michelin som listar de ultimata restaurangerna i världen. Sverige har faktiskt 23 olika matställen som fått stjärnor, allt ifrån krogar till olika barer.

Pizza på italienarnas vis

Det första många tänker på när de hör italiensk matkultur är pizza. Med tomatsås på tunn och frasig botten toppad med parmaskinka och mozzarella utgör den här rätten en av världens mest kända rätter. På Lugnets Allé finner du Al Porto Pizzeria som serverar autentiska smaker. Till och med italienarna som besöker Al Porto Pizzeria är positiva. De menar att vanligtvis är pizzorna i Sverige mediokra och smaklösa, men inte här!

En annan uppstickare som kan sin pizza är Oliodeli på Henriksdalsallen. I trevlig miljö inspirerad från Italien serveras mat med det där lilla extra. Restaurangen tar inte emot bokningar via telefon, så om du vill äta här så får du vara ute i god tid.

Italiensk fine dining

Il Conte Sjöstaden är stället för finsmakaren och är släkting med två andra restauranger i Stockholm med samma namn. Här finner du hela menyer, från antipasti till gelato, i italiensk anda. Restaurangen är klassisk med inredning som får en att drömma om piazzor och taverner. Trots barnvänlig miljö är det en plats för avkoppling och njutning. Mat är trots allt något som kan väcka minnen till liv och få en att resa genom smakernas rike.

Vid speciella tillfällen serveras särskilda menyer, som till exempel vid jul och nyår. Se till att boka bord i god tid då stället gärna blir uppbokat snabbt. Menyerna är helt och hållet inspirerade från Italien och ser till att du får njuta av god mat i kombination med passande vin från samma land så klart.

Tips för den som gillar fisk och skaldjur; beställ Frutti di Mare som är bandpasta med skaldjur tillagat i vitt vin, vitlök, chili, färska tomater och timjan. En klassisk smak från havet som Il Conte gör otroligt bra. Är du en person som gillar efterrätt så är Italien rätt plats för dig. På det här stället finns en särskild meny med efterrätter som heter Dolci och betyder sött. Tiramisu är en klassiker.

Utöver god mat ger den här platsen en förnimmelse av äkta italiensk service. Man får en känsla av att man besöker en italiensk familj just på grund av att personalen är väldigt trevlig och höjer upplevelsen av besöket. För att boka bord, ring: 08 – 640 33 10. Färsk pasta när den smakar som bäst finner du här, Jan Inghes Torg 6!

Så, nu vet du att du inte behöver resa till södra Europa för att äta god mat, eller till New York och trängas i Little Italy. Ditt lilla Italien gömmer sig i Stockholm och är här för att stanna.

Ciao, ci vediamo più tardi!